HRIF.EU gaf bij Radar toelichting op petitie tegen overmatig witwasmonitoren en voor het recht op bankrekening

Radar besteedde tijdens de uitzending van 27 november 2023 aandacht aan witwascontroles door banken. Banken moeten ‘ongebruikelijke’ transacties van haar klanten controleren. Maar wie beschermt de consument? Human Rights in Finance.EU startte een petitie om deze diepgaande witwascontroles aan de kaak te stellen.

Witwascontroles door banken

Simon Lelieveldt werkte als toezichtexpert bij De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Vereniging van Banken. Nu vecht hij met zijn Stichting Human Rights in Finance voor privacyrechten in de financiële wereld. De stichting is een petitie gestart om de politiek op te roepen om witwascontroles door banken in te perken, ‘zodat burgers en bedrijven niet onnodig het hemd van het lijf wordt gevraagd.’ 

Wie de clip van AVROTROS Radar wil bekijken over dit onderwerp kan op deze link drukken.

Meer weten?

Kijk in deze video vanaf 1:35:00 naar deze presentatie van onze voorzitter. Hij bespreekt hier vragen rond monitoring en mensenrechten in het betalingsverkeer en op 2.00:00 de discussie over ongebruikelijke en verdachte transacties.