Discriminatie bij banken? Natuurlijk gebeurt dat

Discriminatie bij banken? Natuurlijk gebeurt dat. En het College van de Rechten van de Mens legt het beste uit hoe het zit. Ziehier – https://www.mensenrechten.nl/actueel/toegelicht/toegelicht/2024/discriminatie-door-financiele-instellingen-veelvoorkomend-probleem-zonder-gerichte-maatregelen

Zodra we tijd hebben (we zijn nu even bezig om die andere mensenrechtenschending van de banken – het illegale bancaire sleepnet – aan te vechten) zullen we er het nodige over schrijven. Voor nu verwijzen we even naar onze Twitterdraad op Threadreader – https://threadreaderapp.com/thread/1795043528743030836

En naar onze consultatiereactie aan de bron van discriminatiekwaad: EBA/DNB en de geografische risico-factoren in witwas toezicht. Daarom vroegen we de Europese Banken toezichthouder EBA ook een mensenrechten audit te doen op hun richtlijnen. Nooit meer wat van gehoord natuurlijk.

Mensenrechten en witwasregelgeving; een cynische grap

En kunt u die grap van de mensenrechtenevaluatie die onder artikel 65g van de witwasregels van Europa zou plaatsvinden?

Inderdaad. Die is er ondanks alle belofte’s nooit gekomen, want in alle haast wilden we het oude overmatige intrusieve mensenrecht-schendende pakket snel update naar een nog zwaarder ingrijpend pakket dat AML-regulation heet.

Banken en mensenrechten: sinds 2020 niet meer

Tenslotte: als de banken echt mensenrechten belangrijk vinden, waarom stapten ze dan in 2020 uit een convenantsafspraak om zich aan de mensenrechten te houden?